Leksikon

10 gode fodråd

Skyl, tør og smør dine fødder hver dag, og du er kommet langt. Følger du tilmed resten af de følgende ti råd, har du gjort dine fødder en stor tjeneste.

1. Skyl fødderne dagligt

Lunken vand er bedst, og det er tilstrækkeligt at skylle dem i brusebadet. Hvis du bruger sæbe, skal du være opmærksom på, at sæbe udtørrer huden.

2. Tør fødderne grundigt

Fødder skal tørres grundigt, når de har været våde, især mellem tæerne. På den måde kan du forebygge hudsvamp, der trives i varme, fugtige og mørke omgivelser.

3. Klip neglene lige over

Negle skal altid klippes lige over. Klipper du dem ned i siden, risikerer du at få nedgroede negle, som kan danne betændelse. Sker det, skal du søge professionel behandling hos en fodterapeut.

4. Brug fodcreme

Smør fødderne ind i creme hver dag, når de er blevet skyllet. Cremen holder huden på fødderne smidig og forebygger hård hud og revner. Undgå at komme creme mellem tæerne.

5. Hård hud og ligtorne skal fjernes

Hård hud og ligtorne er tegn på, at dine fødder belastes forkert. Derfor kan der være god grund til at se nærmere på dit fodtøj. Du kan få hjælp til at fjerne hård hud og ligtorne hos en fodterapeut.

6. Motionér fødderne

Dine fødder har rigtig godt af at bevæge sig hver dag. Det styrker fodens muskler og bevægelighed. Du kan f.eks. krumme og sprede dine bare tæer og vippe fødderne op og ned.

7. Åndbare strømper

Skift til rene strømper hver dag. Sørg for, at strømperne ikke strammer og brug så vidt muligt strømper, der er svedtransporterende eller lavet af naturmaterialer som f.eks. bomuld. Strømper af kunststof som f.eks. nylon forhindrer huden i at ånde, så sved og fugt bliver i strømpen.

8. Tjek dine sko

Du kan tjekke, om dine sko passer til dine fødder ved at tage sålen ud og stille dig oven på den. Stikker dine fødder ud over sålen, går du i for små sko. Det kan påvirke dine fødder og ændre din naturlige fodform.

9. Overvej indlæg

Hvis dine fødder har fejlstillinger, kan du gå på en uhensigtsmæssig måde, hvilket kan give dig smerter helt op i ryggen. Du kan derfor have glæde af et indlæg, der kompenserer for fejlstillingerne og giver dig en bedre gang. Hvis indlæg skal virke, skal de fremstilles individuelt til dine fødder og behov. Det kan du få gjort hos en fodterapeut på baggrund af en gang- og fodanalyse.

10. Sko efter gøremål

Dine fødder har det faktisk bedst i sko, der passer til det, du er i gang med. Derfor skal du vælge forskelligt fodtøj, alt efter om du skal på arbejde, til fest, dyrke sport eller slappe af.

Kilde
Alt om foden, Danske fodterapeuter.

Ankler

Løse ledbånd

Anklen er fra naturens hånd et meget stabilt led, der kan tåle kolossale belastninger uden problemer. Nogle mennesker har dog så løse ledbånd, at denne stabilitet er svækket.

Dette medfører, at disse “hypermobile” mennesker ofte vrikker over i ankelleddet. Disse hyppige vrid i leddet medfører yderligere løshed i ankelleddet og man er således fanget i en ond cirkel.

Problemet med løse ankelled kan også opstå af andre årsager, blandt andet hvis man kommer ud for en alvorlig led skade i forbindelse med sport eller arbejde, eller hvis man vrikker over som følge af højhælede sko, træsko eller andet.

For at modvirke det løse led, bør man anskaffe fodtøj, der kan stabilisere foden og modvirke, at man vrikker over i ankelleddet. Et stabiliserende indlæg kan evt. være nyttigt.

Fodterapeuten kan være behjælpelig med vejledning om korrekte sko samt fremstilling af indlæg.

Nedsat bevægelighed i ankelleddet

Modsat løse ledbånd kan der i ganske særlige tilfælde opstå nedsat bevægelighed i ankelleddet. Her sker det modsatte, nemlig at ledbåndene bliver for stramme og leddet “låses” fast indenfor et ganske lille bevægelsesområde. Hvis man i den situation kommer til at overbelaste leddet, kan det medføre store smerter.

Også her kan et indlæg være på sin plads, således at man modvirker for store bevægelser i leddet.

Fodterapeuten kan vejlede om forskellige fodøvelser, der kan afhjælpe problemet helt eller delvist.

Årsag

Overbelastning af huden på hælen er den væsentligste årsag til dannelsen af hård hud. Dette kan skyldes en nedsat tykkelse af stødabsorberende væv på hælene, en tung gang eller gang på et hårdt underlag (betongulv), overvægt eller tungt arbejde, benyttelsen af træsko eller sko med en tynd, hård sål (lædersåler) og tør hud. Den hårde hud øger risikoen for revner i hælen.

Behandling og forebyggelse

Ved hård hud på hælene bør man søge behandling hos en statsaut. fodterapeut. Det er ikke tilrådeligt selv at slibe den hårde hud, da det kan skabe irritation i huden med det resultat, at huden fortykker sig yderligere. Desuden skal man gennemgå sit fodtøj og undersøge dets såler. Det anbefales at benytte fodtøj med en lidt kraftig sål af et stødabsorberende materiale samt fast hælkappe. Træsko bør helt undgås. I særlige tilfælde kan fodterapeuten fremstille et stødabsorberende hælindlæg.

Kilde
Alt om foden, Danske fodterapeuter.

Blød ligtorn mellem tæerne

Der kan opstå ligtorne mellem tæerne, og disse kan forekomme uanset tæernes udseende. Da tæerne ligger tæt sammen, opstår der øget varme og fugt mellem tæerne. Ligtornen ligner derfor ikke en sædvanlig ligtorn, men vil ofte være blød og sej i konsistensen med en let hvid kant omkring et mørkere område. Deraf navnet “blød ligtorn”.

Ligtornen mellem tæerne er grundlæggende ikke anderledes end en almindelig hård ligtorn, og kan også have et lag af hård hud ovenpå.

Årsag

Ligtornen opstår som et resultat af tryk på den pågældende tå. Trykket skyldes oftest for snævert fodtøj, der medfører, at tæernes knogler presses mod hinanden. Den bløde ligtorn opstår sædvanligvis, hvor tå knoglernes led-hoveder ligger overfor hinanden, hvorved trykket mellem tæerne forøges.

Behandling

Fodterapeuten kan fjerne ligtornen. For at løse problemet på længere sigt, bør man anvende fodtøj med en større bredde over tæerne. For at modvirke, at ligtornen gendannes, kan fodterapeuten tillige fremstille en aflastning til tå mellemrummet, så trykket fjernes fra det pågældende sted.

Kilde
Alt om foden, Danske fodterapeuter.

Fodsvamp

Der kan forekomme hudsvamp (dermatofytter) mellem tæerne, hvilket viser sig i form af ødelagt og løs hud med mulige revner i tå mellemrummet – også kaldet fodsvamp.

Årsag

Snævert og dårligt åndbart fodtøj, som f.eks. tennissko, medfører øget varme og fugt mellem tæerne. Det giver svampen de absolut bedste livsbetingelser.

Behandles hudsvampen ikke, kan den brede sig til den omliggende hud både under og oven på foden samt til neglen. Huden bliver derved ødelagt, kan revne og kan ikke modstå udefra kommende påvirkninger.

Behandling og forebyggelse

Er der mistanke om hudsvamp, bør man opsøge sin læge og få foretaget en podning af huden. Er der tale om svamp, kan man købe et svampemiddel i håndkøb.

Har man meget varme og fugt mellem tæerne, kan man forebygge nyt svampeangreb ved omhyggeligt at holde tå mellemrummene tørre og fri for løs hud. Et godt råd i den forbindelse er, at klippe en ca. 2 x 15 centimeter lang strimmel af et stykke tyndt bomuldslærred. Det vikles ind mellem tæerne i ét lag. Husk, det må ikke krølle, da det vil gnave i huden.

For meget varme og fugt

Ofte er der ikke tale om svamp, men at huden ganske enkelt er ødelagt af for meget varme og fugt i mellem tæerne. Behandlingen er, at holde tå mellemrummene tørre og fri for løs hud. Også her kan det anbefales at forebygge med en 2 x 15 centimeter lang strimmel af tyndt bomuldslærred.

Et fodbad hjælper ikke på problemet.

Fodtøjet spiller i begge tilfælde en vigtig rolle. Benyt fodtøj hvor varme og fugt kan trænge ud, og hvor der er en god bredde og højde ved tæerne. Om sommeren kan benyttes sandaler, der er åbne ved tæerne.

Kilde
Alt om foden, Danske fodterapeuter.

Fodvorter

Fodvorter er den hyppigste virusinfektion i huden. Fodvorter skyldes et af de 60 kendte vortevirusser, som kun smitter mellem mennesker. Finger og fodvorter skyldes det samme virus, dog opfattes fodvorter som flade og fingervorter som forhøjede. Dette skyldes at fodvorten bliver flad, når man belaster foden ved gang.

Fodvorter er meget smitsomme og smitter ved berøring af fodvorten eller de celler, der dagligt frigives. Det ses ofte, at har man først fået en fodvorte, smitter man sig selv og får flere fodvorter. Efter 6 måneder er antallet af virus i fodvorten på sit højeste.

Da det er kroppen selv, der bekæmper fodvorterne, er det den enkelte krops immunforsvar, der er ansvarlig for bekæmpelsen. Har man nedsat immunforsvar, vil vorten typisk leve længere. Kroppen vil normalt have bekæmpet fodvorten indenfor 2 år.

Fodvorter er ikke almindelige hos mindre børn, men risikoen for smitte stiger med alderen og topper mellem 18 -20 år. Hos voksne mennesker ses fodvorter sjældnere.

Hvad kan man selv gøre?

Det er vigtigt at stoppe smittekæden. Ved færdsel på offentlige steder som sportshaller og svømmehaller, bør man altid benytte badesandaler eller andet fodtøj.

Undgå endvidere at kradse i fodvorten, da der kan komme virus under neglene, som senere kan smitte andet steds på kroppen.

Behandling af fodvorter

Der kendes ikke en behandling, der med 100 % sikkerhed fjerner fodvorter. Selv om fodvorter er generende, er det en fredelig sygdom, som har tilbøjelighed til at forsvinde spontant. Inden for en periode på 2 år vil op til 50 % forsvinde af sig selv.

Der findes en række håndkøbsprodukter, der skal smøres på fodvorten.

Hvis fodvorterne virker generende, bør du kontakte din fodterapeut, der kan behandle ved at beskære vorten.

Kilde
Alt om foden, Danske fodterapeuter.

Fortykkede negle

En fortykket negl kendetegnes oftest ved brune, gule og/eller hvide striber i neglens længderetning. Neglen kan virke lidt porøs – især på undersiden.

Årsag

Tryk/slag: F.eks. hvis man på et eller andet tidspunkt har tabt noget ned over, sparket imod med eller på anden måde skadet sin tånegl. Neglelejet er så blevet ødelagt og neglen fortykker.

Behandling og forebyggelse

Fodterapeuten kan slibe neglen til normal tykkelse.

Kilde
Alt om foden, Danske fodterapeuter.

Hammertæer

Hammertæer er når tæerne bøjer sammen i det midterste led, således at leddet bøjer opad.

Årsag

Hammertæer opstår ofte i forbindelse med, at man bruger sko uden fast hælkappe, hvorved man bliver nødt til at krumme tæerne for at holde skoene på. Denne krumning bliver efterhånden permanent. Også sko med en hælrem gør, at man krummer tæerne, fordi skoen ikke er stabil nok.

En anden årsag er, at nr. 2 tå ofte er længere end storetåen, og da man hyppigst måler skoens længde efter storetåen, ja så må 2. tåen bøje sig.

Til at begynde med er hammertåen mobil – dvs. at man kan strække den ud med fingrene. Hvis man ikke gør noget ved tilstanden på dette stadie, vil tåen med tiden blive stiv og der kan opstå en del gener. Hammertæer kan også være en følge af nedsunken forfod.

Behandling

Det vigtigste er at skifte de sko ud, der er årsag til problemet. Hvis du har en hammertå, der er mobil, kan du hver dag sørge for at strække tåen ud. Det kan du gøre med fingrene. Du kan også sætte hælen på den modsatte fod forsigtigt ned på leddet. Dette gøres bedst siddende.

Hvis tåen er blevet stiv og du har gener af den, så kan den i yderste konsekvens opereres af en ortopædkirurg.

Gener

Ovenpå leddet kan der opstå hård hud og ligtorne, hvilket skyldes, at leddet presses op mod skoens overlæder.

Der kan komme hård hud og ligtorne på spidsen af tåen, fordi den går ned i jorden i stedet for at pege ligeud.

Neglen kan fortykke. Det kan skyldes at neglen rammer jorden under gang eller at neglen presses mod skoen. Det deraf kommende tryk fortykker neglen.

Fodterapeuten kan fremstille forskellige aflastninger, så tåen, alt efter stivhed, rettes ud eller aflastes. Desuden kan fodterapeuten fjerne hård hud og ligtorne, men man skal være klar over, at så længe årsagen ikke fjernes, så vil den hårde hud og ligtorne komme igen. Det kræver, at man gennemgår sine sko og kasserer dem, der er årsag til generne.

Kilde
Alt om foden, Danske fodterapeuter.

Hælrevner

Hælrevner er revneformede åbninger i den hårde hud, der ofte dækker hælens bageste underside i en halvmåneform. Revnernes øverste kanter er hårde og kan nogle gange brede sig så dybt ind i hudens levende lag, at de bløder. Det kan være temmelig smertefuldt.

Årsag

Skyldes ofte skoene. f.eks. træsko eller damesko med rem om hælen, slippers og badetøfler. De er alle kendetegnede ved IKKE at have en fast hælkappe. Når der ikke er fast hælkappe så slipper hælen skosålen for hvert skridt og det giver et lille stød til hælen, når foden sættes i. Stød og gnidningsmodstand kan give hård hud og hælrevner. Nogle træder meget hårdt ned på hælene når de går – det kan også give hælrevner. Er der ingen hård hud, men kun revner, så skyldes det ofte meget tør hud.

Behandling

Fodterapeuten fjerner den hårde hud, så revnerne kan hele op. Fodterapeuten vejleder dig, så du kan forebygge, at der kommer hælrevner igen. Nogle gange kan man have gavn af et stødabsorberende indlæg. Dette kan fodterapeuten lave. Du kan selv forebygge ved at bruge creme dagligt.

Kilde
Alt om foden, Danske fodterapeuter.

Hælspore

En hælspore er en lille knogletilvækst på hælen, og der er mange forskellige holdninger til, hvordan man behandler hælsporer. Hælsporer kan vise sig ved, at man får smerter under hælen og kan kun konstateres ved røntgenfotografering.

Årsag

Smerter i hælen kan skyldes mange ting, og der eksisterer mange forskellige syn på, hvorfor de opstår. Hælsporer kan blandt andet skyldes overbelastninger af muskulaturen, det vil sige fejlbelastninger grundet fejlstillinger i foden, der medfører forkert muskelbrug og hermed overbelastning i blandt andet hælregionen. Det er ofte mennesker, der går meget på arbejdet, som får smerter.

Behandling

Afhænger af årsagen til hælsmerterne. Et stødabsorberende hælindlæg, med speciel aflastning af hælsporen, kan blandt andet lindre generne. Indlægget kan flyttes fra sko til sko og skal benyttes i alle de sko, man går med i løbet af dagen (også hjemmeskoene). I andre tilfælde er det løsningen at rette op på fejlstillingen, så foden ikke bliver overbelastet. Det kan også være nødvendigt at skifte fodtøjet ud, idet en lidt kraftig stødabsorberende sål kan virke forebyggende. Træsko frarådes.

Kilde
Alt om foden, Danske fodterapeuter.

Hård hud på hælene

Hård hud opstår som en reaktion på en belastning, der er større end hudens forhold er beregnet til. Huden og det underliggende væv er konstrueret til at modstå visse påvirkninger så som at blive trådt på, modvirke betændelser, tage imod stød og virke som støddæmper ved gang, løb og spring.

Årsag

Overbelastning af huden på hælen er den væsentligste årsag til dannelsen af hård hud. Dette kan skyldes en nedsat tykkelse af stødabsorberende væv på hælene, en tung gang eller gang på et hårdt underlag (betongulv), overvægt eller tungt arbejde, benyttelsen af træsko eller sko med en tynd, hård sål (lædersåler) og tør hud. Den hårde hud øger risikoen for revner i hælen.

Behandling og forebyggelse

Ved hård hud på hælene bør man søge behandling hos en statsaut. fodterapeut. Det er ikke tilrådeligt selv at slibe den hårde hud, da det kan skabe irritation i huden med det resultat, at huden fortykker sig yderligere. Desuden skal man gennemgå sit fodtøj og undersøge dets såler. Det anbefales at benytte fodtøj med en lidt kraftig sål af et stødabsorberende materiale samt fast hælkappe. Træsko bør helt undgås. I særlige tilfælde kan fodterapeuten fremstille et stødabsorberende hælindlæg.

Kilde
Alt om foden, Danske fodterapeuter.

Ligtorn under neglen

Der kan godt være ømhed og nogle gange endda smerter ved neglekanterne på storetåen, uden at det behøver at være en nedgroet negl. Der kan nemlig forekomme ligtorne under neglene.

Ligtorne er hård hud der går dybt ned i huden og trykker på nervespidserne. De kommer, når der er et stort tryk på et lille afgrænset område.

Årsag

Når der kommer ligtorne under neglene, skyldes det som regel fodtøj, der er for smalt over forfoden eller for lav tå højde på skoen. Det kan også være et tegn på, at neglen er ved at gro ned.

Ligtorne i neglesiderne kan opstå ved alle tæerne, men de forekommer hyppigst ved storetåen.

Behandling

Hvis muligt beskæres ligtornen eller fjernes helt. Vejledning i fodtøj.

Kilde
Alt om foden, Danske fodterapeuter.

Nedgroede negle

Nedgroede negle er kendetegnet ved smerter omkring neglen. Huden kan blive rød, hævet og der kan forekomme betændelse.

Årsag

For spidse sko – de trykker tæerne og dermed også neglene ind imod hinanden. Neglene begynder derfor at gro nedad for at kunne være der.

Forkert klipning af neglene. Hvis neglene bliver klippet ned i siderne, eller man “river” neglene af, kan der sidde en spids tilbage, som vokser ind i huden og giver betændelse.

Behandling og forebyggelse

En neglebøjle kan rette neglen op. Den lindrer oftest symptomerne med det samme.

Neglebøjlen udøver et lille træk, så neglesiderne løftes. Behandlingen gør ikke ondt, og neglebøjlen generer ikke efter påsætningen.

Neglebøjlen tilrettes med jævne mellemrum indtil neglen har fundet sin naturlige form – i hele neglens længde. Det er også vigtigt, at neglelejet, der var presset sammen under den nedgroede negl, tilpasser sig neglens nye form.

For at bevare et godt resultat, er korrekt negleklipning og brug af rummeligt og “fodvenligt” fodtøj vigtigt. Fodterapeuten giver individuel vejledning under behandlingsforløbet.

Med en henvisning fra egen læge til neglebøjlebehandling hos fodterapeut, yder den offentlige sygesikring tilskud til et begrænset antal behandlinger.

Medlemmer af sygeforsikringen danmark – gruppe 1 og 2 – får tilskud til neglebøjle.

Kilde
Alt om foden, Danske fodterapeuter.

Nedsunket forfod

Hammertæer er når tæerne bøjer sammen i det midterste led, således at leddet bøjer opad.

Årsag

Der kan være flere årsager til en nedsunken forfod.

Gravide kvinder vil i en periode være meget overvægtige i forhold til deres normalvægt, hvilket øger belastningen på foden.

Overvægt i al almindelighed medfører øget belastning af forfoden.

Tungt arbejde øger ligeledes belastningen på foden og forfoden i særdeleshed.

Brugen af sko med høje hæle gør, at hele kropsvægten kommer til at hvile på forfoden, hvilket den slet ikke er beregnet til.

Disse belastninger kan medføre, at forfodens muskulatur og sener forlænges, hvorved de ikke længere er stramme nok til at opretholde forfodens tværbue.

Ved en nedsunken forfod har fodtøjet stor betydning, idet et snævert fodtøj hindrer fodens muskler i at arbejde normalt. Desuden vil en høj hæl medføre et stærkt forøget tryk hen over forfoden, hvilket vil modarbejde eventuelle fodøvelsers virkning. Det samme sker ved brugen af fodtøj med en meget hård sål, som for eksempel i træsko. Det er vigtigt, at forfoden kan arbejde naturligt og frit under gang og løb.

Behandling og forebyggelse

Da den lille tværgående bue dannes ved hjælp af små muskler og sener i foden, er det meget svært at genoptræne. Man har ingen bevidst kontakt til de enkelte små muskler, og kan derfor ikke træne dem op enkeltvis. Fodterapeuten kan dog vejlede om forskellige øvelser, således at man kan bibeholde og endda styrke forfodens muskulatur. Nogle er tillige af den mening, at hvis man laver øvelserne ihærdigt nok, kan man til en vis grad gendanne tværbuen.

Fodterapeuten kan umiddelbart afhjælpe generne ved en nedsunken forfod ved hjælp af en fodbehandling, hvor den hårde hud og ligtornene fjernes. Men hvis denne behandling er den eneste der modtages, vil det fortsatte tryk fra de nedsunkne fodrodsknogler medføre, at den hårde hud og ligtornene gendannes efter kort tid.

Ønskes der et bedre og længerevarende resultat, skal fodbehandlingen følges op af et aflastende indlæg. Fodterapeuten er uddannet til at fremstille et sådant indlæg efter individuelle målinger. Dette sker efter aftale og i samråd med borgeren. Fodterapeuten benytter forskellige materialer og fremstillingsmetoder afhængig af problemets art, den almene helbredstilstand, fysik og aktivitet.

Kilde
Alt om foden, Danske fodterapeuter.

Neglesvamp

Vi har alle en masse naturligt forekomne svampe på kroppen, men hvis vi giver dem de rette betingelser, bliver de til gene for os. Svamp i neglene opstår ofte i forlængelse af, at man har svamp i huden mellem tæerne og under foden.

Behandling og forebyggelse

Kun en undersøgelse hos lægen eller hudlægen kan afgøre, om der er tale om svamp. Svamp i neglene behandles mest effektivt med receptpligtig medicin, men der kan forekomme tilfælde, hvor behandlingen ikke hjælper. Medicinen kan have bivirkninger, så det er vigtigt at drøfte problemet med lægen, inden behandlingen påbegyndes.

Kilde
Alt om foden, Danske fodterapeuter.

Ondt i knæ, hofter, lænd og ryg

Skævheder fra fejlstillinger i fødderne kan forplante sig højere op i kroppen og belaste dine knæ, hofte, lænd og ryg.

Særligt er du i risiko, hvis du er 40+, dyrker sport eller går og står meget i løbet af dagen. Men der er ingen grund til at acceptere at have ondt, for med specialfremstillede indlæg kan du genoprette balancen og lindre smerterne. Indlæg fra din fodterapeut kan også forebygge smerter i knæ, hofte, lænd og ryg.

Indlæg

En standardsål kan ikke sammenlignes med fodterapeuters indlæg, der formes efter fodens behov for støtte, størrelse, formål og sko. Og da ingen fødder er ens, er fodterapeuters indlæg det heller ikke. Fremstilling af indlæg kan sammenlignes med et snedkerjob – både træværk og indlæg skal passe på millimeter for at virke efter hensigten. Derfor ligger der mange tanker bag valg af materialer, form, sammensætning og beklædning.

Kilde
Alt om foden, Danske fodterapeuter.

Psoriasis i neglene

Psoriasis kan også give fortykkede negle. Også patienter, der ikke har psoriasis i udbrud, kan have psoriasis i neglene.

Behandling og forebyggelse

Fodterapeuten kan slibe neglene ned, men ikke altid helt til normal tykkelse, da der kan være nerver og blodkar, der er trukket op igennem neglen.

Kilde
Alt om foden, Danske fodterapeuter.

Kilde: Altomfoden.dk