Ligthorne

Blød ligtorn mellem tæerne

Der kan opstå ligtorne mellem tæerne, og disse kan forekomme uanset tæernes udseende. Da tæerne ligger tæt sammen, opstår der øget varme og fugt mellem tæerne. Ligtornen ligner derfor ikke en sædvanlig ligtorn, men vil ofte være blød og sej i konsistensen med en let hvid kant omkring et mørkere område. Deraf navnet “blød ligtorn”.

Ligtornen mellem tæerne er grundlæggende ikke anderledes end en almindelig hård ligtorn, og kan også have et lag af hård hud ovenpå.

Årsag

Ligtornen opstår som et resultat af tryk på den pågældende tå. Trykket skyldes oftest for snævert fodtøj, der medfører, at tæernes knogler presses mod hinanden. Den bløde ligtorn opstår sædvanligvis, hvor tå knoglernes led-hoveder ligger overfor hinanden, hvorved trykket mellem tæerne forøges.

Behandling

Fodterapeuten kan fjerne ligtornen. For at løse problemet på længere sigt, bør man anvende fodtøj med en større bredde over tæerne. For at modvirke, at ligtornen gendannes, kan fodterapeuten tillige fremstille en aflastning til tå mellemrummet, så trykket fjernes fra det pågældende sted.

Ligtorn under neglen

Der kan godt være ømhed og nogle gange endda smerter ved neglekanterne på storetåen, uden at det behøver at være en nedgroet negl. Der kan nemlig forekomme ligtorne under neglene.

Ligtorne er hård hud der går dybt ned i huden og trykker på nervespidserne. De kommer, når der er et stort tryk på et lille afgrænset område.

Årsag

Når der kommer ligtorne under neglene, skyldes det som regel fodtøj, der er for smalt over forfoden eller for lav tå højde på skoen. Det kan også være et tegn på, at neglen er ved at gro ned.

Ligtorne i neglesiderne kan opstå ved alle tæerne, men de forekommer hyppigst ved storetåen.

Behandling

Hvis muligt beskæres ligtornen eller fjernes helt. Vejledning i fodtøj.

Kilde
Alt om foden, Danske fodterapeuter.